lørdag 4. februar 2017

Om å kombinere trening med livet

Som så mange andre kjenner også jeg på utfordringen med å kombinere lysten til å gå mye og godt på ski med jobb og venner. For å bli god på ski må man gå mye på ski, og jeg får ikke gått så mye som jeg skulle ønsket.

Jobben min er veldig uforutsigbar. Jeg vet aldri når jeg må sitte seint, men jeg gjør mitt beste for å prioritere den ukentlige SKIGO-treninga som stort sett faller på mandager eller tirsdager. Ikke bare er det en utfordring å komme seg fra jobb i tide - den kanskje største utfordringen er at jeg ikke har bil. Når treninga (og snøen) befinner seg en 40 minutters biltur fra leiligheten, noe som tilsvarer ca. 1,5 time reisevei med kollektivtransport, er jeg avhengig av skyss, eller av å låne bil.


Jeg tør påstå at mangel på bil er det aller største hinderet som gjør terskelen for å komme seg ut på de kortere hverdagsøktene høy. Skigåing blir stort sett lagt til helgene med unntak av SKIGO-treninga, mens de resterende dagene fylles med løping og styrke innimellom jobbinga. Det er ikke optimalt, men det er det jeg får til.

I tillegg ønsker jeg også å treffe venner, men jeg merker at det dessverre ofte må vike for trening og jobb. Og her kommer vi til kjernen i min "satsing":

Jeg ønsker ikke å bli best. Jeg ønsker ikke å ofre like mye som de som satser fullt på en idrett, nettopp fordi jeg ikke er spesielt god, og fordi jeg aldri kommer til å bli best. For meg er det viktig å ha et liv ved siden av idretten som innebærer å være med mine fantastiske venner som ikke deler samme entusiasme for langrenn som jeg. Det er viktig å kose seg. 

I blant må jeg ta et steg tilbake og minne meg selv på dette. Jeg driver jo med dette fordi jeg synes det er gøy, og jeg må ikke la konkurranseinstinkt og press fra meg selv ødelegge gleden ved langrenn. Jeg liker å gå på ski nesten mer enn noe annet, men isolert sett ville ikke langrenn gjort meg lykkelig. Nå er jeg midt i en periode der jeg føler at jeg prioriterer skigåinga over alt annet, og det er ikke en situasjon jeg ønsker å være i over lang tid. Jeg har satt meg mål om Vasaloppet, og jeg skal bite tenna sammen fram til da, men etter det skal jeg bruke mer tid på kolleger og venner som mener jeg sier for mye nei til morsomme ting. Jeg elsker å prestere, misforstå meg rett, men det er ikke primært derfor jeg driver med langrenn.

Når jeg treffer bekjente som jeg så godt som aldri snakker med, tror de at jeg satser fullt og er en slags semi-proff. Hvis jeg i tillegg treffer dem på byen med en øl i hånda skjønner de ingenting. Og det er nettopp det jeg har funnet ut er mitt mål med "satsinga": Jeg vil hevde meg i toppen blant de som går mye på ski men som også har mye moro utenfor idrettsarenaen. Med andre ord, hevde meg høyt blant de useriøse seriøse. Det tror jeg at jeg har klart ganske greit til nå.

Her er et knippe av mine kjempefine venner som jeg også liker å bruke tida mi på. Nyttårsaften, that is.

I morgen skal jeg gå vinterens første skirenn. Jeg droppet Stenfjellrunden til fordel for Mattila. I og med at det blir sesongens første renn forventer jeg ikke for mye, spesielt ettersom jeg ikke føler jeg har fått gått så mye på ski som jeg ønsker. Det er riktignok et resultat av en to ukers ferie down under i kombinasjon med lite snø i Oslo, jobb og mangel på bil. I morgen får vi se om jeg fortsatt hevder meg blant de useriøse seriøse.

Ettersom jeg begynte dette innlegget med å liste opp utfordringer som gjør at jeg ikke får trent nok har jeg under laget en oversikt over hvor mye treningsukene mine kan variere alt ettersom det er ferie, hytta i helga eller Oslohelg. For de som finner sånt interessant. For alle dere andre vil jeg anbefale dere å sutte å lese her.

La oss begynne med jula. For tredje året på rad droppet jeg dobbelbursdagen til to gode venninner i romjula for å få gått mest mulig på ski. Det gjør vondt, men til gjengjeld prioriteres nyttårsaften med venner:

25.12: 1. Ski inn til hytta med sjukt tung sekk (35min) // 2. Lapskausskøyting (55min)
26.12: 1. 5x10min stakeintervaller på blanke ski + 5x150m hurtighet (1t 35min) // 2. Rolig skøyting (2t 15min)
27.12: Urd. Rolig klassisk med sekk og anorak (3t 30min)
28.12: 1. 6x8min klassiskintervall med feste + bolle på Pellestova (2t 30min) // 2. Fantastisk skøyteøkt i solnedgangen (1t 50min)
29.12: Julas lengste. Rolige 70km klassisk (5t 30min)
30.12: Rolig skøyting på sugeføre (2t 20min)
31.12: Rolig nyttårshalvmaraton med en gjeng løpeglade folk. 21.3km (2t)

Totalt 24 timer, 292 km

Så kan vi ta første uke hjemme igjen etter Australiaturen. Fikk meg en tur på hytta den helga:

23.01: Rolig jogg (1t)
24.01: SKIGO-intervall. Jeg kom for seint på trening, så det bar rett ut på et langt førstedrag for å ta igjen resten. 28min (i3) - 4 - 3 - 3min. Pause 2min (1t 20min)
25.01: Hvile aka jobb
26.01: Rolig skøyting (1t 25min). Fikk låne bilen til pappa. Score.
27.01: 1. Rolig jogg til jobb (40min) // 2. Ski inn til hytta med sekk (30min)
28.01: Lapskausøkt med inkludert 4km stakedrag (3t)
29.01: 1. Stakeøkt på blanke ski (1t 50min) // 2. Ut fra hytta med sekk (30min)

Totalt 10 timer 25 min, 131 km. Det er sjelden jeg er oppi ti timer i løpet av uka med mindre jeg kommer meg på hytta. Bare så det er sagt.

Vi kan avslutte med denne uka. Jeg har forsøkt å trappe ned litt med tanke på rennet i morgen, men jeg skulle gjerne tatt meg en liten skitur i dag. Jeg har som sagt ikke bil, så da ble det med joggings i stedet. Planen var også intervaller på onsdag, men jobb gjorde at det måtte tas torsdag morgen på vei til jobb i stedet.

30.01: Stakeintervaller med SKIGO: 2-1-2-1-2-1-2-1-2-1min. Pause 2 min. (1t 25min)
31.01: Styrke før jobb (55min)
01.02: Hvile aka jobb
02.02: 7x3min (i3) med sekk til jobb (50min)
03.02: Rolig jogg hjem fra jobb (50min)
04.02: Rolig jogg for å holde i gang beina (45min)

Foreløpig total: 5 timer 50 min, 42 km. 

All treninga finnes for øvrig også på Strava.

Avslutter innlegget med bilder av to ting jeg liker veldig godt. Ski og venner.Herregud, dette ble et veldig schizofrent innlegg. Beklager det.

Aner ikke hva som skjedde med skrifta.

4 kommentarer:

 1. Vilket blogg-stim! Vardagen är en utmaning för oss oseriösa. Vad är det för slitigt jobb du har som stjäl så mycket fritid? Och sen förstår att jag utan bil är det en utmaning även om jag brukar marknadsföra Oslo med att man kliver på "trikken" i stan och kliver ut på spåret i Frognerseteren. Om det finns snö vill säga.
  Själv tycker jag att jag hittat en hyfsad balans med jobb-familj-hus-träning. Skulle kunna få in mer träning om jag inte var så morgontrött ;) Barn tar lite tid men det är det värt alla gånger. Inte sällan som jag sticker ut på mitt kvällspass 21.00-21.30. Vintersäsongen tar lite mer tid i anspråk. Det ska åkas till konstsnöspår, vallas, mm. Ibland (när det är bra vinter) får jag höra att jag har en "skidänka" hemmavid ;) men kanske hellre en snorig, flåsande längdfantast än en "sofagris"?
  Har du läst om Milslukern, Tom Stensaker? Kanske inte att man önskar ett så extremt skidliv, men det är en häftig historia. http://www.langrenn.com/med-milslukern-mot-evigheten-jeg-vil-helst-doe-paa-post.5813034-1743.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Tom Stensaker er en legende. Tror nok aldri jeg kommer til å bli like ivrig, men kanskje du blir det?

   Jeg jobber som konsulent i EY. Det er mye fleksibilitet, men det er vanskelig å planlegge noe 100%. Plutselig dumper det ned noe rett før jeg tenker å gå, og da må man bare bli sittende.

   Synes det høres ut som om du klarer å sjonglere trening, jobb og familie på en ypperlig måte. Jeg har jo ingen familie å ta hensyn til, så jeg er imponert over det du får til :-)

   Klart man kan sette seg på t-banen og komme seg til skogen - det er jo helt fantastisk! Men det krever mer tid og planlegging enn om man har bil ;-)

   Slett
  2. Ah, konsultsvängen blir lätt kundstyrd.
   Jag kunde som sagt planera ännu bättre för att få in mer träning. Det blir runt 5-6h en bra vecka och sen är det sällan jag får in riktiga långpass 2h+. Min årsmängd är låg; 210-225h så jag går på seriös vilja. Och oseriös talang, förhoppningsvis.
   Man ska ju vara hel och ren också som gammal gubbe ;)

   Slett
  3. Synes den mengden høres bra ut, jeg! Vi må jo huske på at vi ikke er toppidrettsutøvere heller, akkurat :-) Stå på!

   Slett