tirsdag 14. mars 2017

Birken next

Har aldri gått Birken før, jeg. Har aldri hatt lyst. Jeg er ikke spesielt god oppover, og jeg er godt over middels pingle nedover. Derfor har jeg alltid tenkt at Birken ikke passer meg. Men i år skal jeg gå som en del av Team Synnfjell.

Jeg hadde sett for meg at jeg skulle klare å samle poeng for Team Synnfjell på Vasaloppet ettersom flate renn passer meg best. Dessverre ble Vasaloppet en stor flopp for min del, og jeg var langt unna målet om topp 30 og poeng for teamet. Jeg er fortsatt skikkelig skuffa. Er det noe jeg har lært av dette, så er det å ha mer enn ett mål for sesongen. Man er ikke garantert å være frisk hele vinteren, og hvis sykdom sammenfaller med Målet er man føkked. Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne dette, men jeg måtte allikevel kjenne det på kroppen for å innse det.

Jeg er dermed redd for at jeg kommer til å gå igjennom sesongen uten å klare å hente poeng til Team Synnfjell. Det er skikkelig dritt. Nå tenker du sikkert «men Kaja, du fikser jo det på Birken». Men da sier jeg «men du, det tror jeg virkelig ikke jeg klarer». Av flere grunner:
 • Jeg går ordentlig dårlig diagonalgang når jeg stresser, og renn for meg er synonymt med stress
 • Jeg er elendig i utforkjøringer
 • Jeg er fortsatt litt harkete og tett i luftveiene etter sykdommen før, underveis og etter Vasaloppet
 • Jeg har fått et par gedigne skudd for baugen etter Toblach, Montebellorennet og Vasaloppet, så selvtilliten er lavere enn noen gang
 • Motivasjonen er ikke tilstede
 • Birken skulle vært flatt, eller det skulle vært obligatorisk med blanke ski 

Derfor gleder jeg meg egentlig bare til å være ferdig med å gå Birken, men ikke til rett etter målgang. Jeg gleder meg til at skuffelsen har lagt seg. Det tar nok noen uker. Skal vi si til påske da, kanskje? Da skal jeg skøyte på skara. Det er noe av det beste jeg veit. Det gleder jeg meg til. 

10 kommentarer:

 1. Forsøk på logisk trøsting: Hvis du har skjønt at man kan bli syk, at det kan ødelegge en sesong (og skisesongen blir bare kortere og kortere), tror du ikke at andre, som Team Synnfjell, også har skjønt dette og derfor ikke stresser med at en i teamet er/har vært syk og derfor ikke får hentet poeng slik som planlagt? Det tror jeg. Hvis du greier å senke ambisjonsnivået, så vil Birken bli en veldig god økt hvor du får trent på det du ikke allerede mestrer aldeles utmerket!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg du har helt rett i, Astri! Jeg trenger sårt å høre det fordi hjernen min nekter å innse at man kan være er redusert når man er/har vært syk. Den tenker bare at man er ræva og ikke kan bli noe bedre enn det resultatet man presterer selv om man er syk. Jeg skal gjøre som du sier og (forsøke) å senke ambisjonsnivået, så skal det bli sjukt deilig å bli ferdig med sesongen og ta en skikkelig konkurransepause etter Birken. Har du fått gått noe i vinter, eller er det Årefjellsloppet som blir det eneste?

   Slett
  2. Jeg tenker likt som deg, og regnet med at du trenger en fornuftens stemme. Tror jeg bør skjermdumpe min egen kommentar og lese gjentatte ganger i neste uke.

   Jeg har nemlig bare rukket ett renn, hvor konkurranseklassen ble avlyst idet det blåste liten storm, var 8 minus (hvor mange effektive kuldegrader det var tør jeg ikke tenke på), og ville blitt avlyst om det var Birken. Ingen renntrening altså. I tillegg er jeg overhodet ikke i form. Blir det DNF, så blir det slik denne gang. Jeg prøver å ikke stresse, ikke føle det som et nederlag, men heller tenke at jeg får en fin treningstur i gode løyper. Det funker sånn passe.

   Slett
  3. Det synes jeg du skal gjøre. Så kan du printe det på en rustikk treplate og henge det opp på veggen sammen med eventuelle andre HOME-bokstaver og visdomsord ;-)

   Skulle gjerne kommet med tilsvarende visdomsord tilbake til deg, men du sa det så godt selv. Det er nok dessverre en kultur blant nordmenn at vi liksom må være så forberedt og flinke for å kunne delta i konkurranser, og det er så synd. Bare se på gjennomsnittnivået i Vasaloppet, eller hvor mange som løper med 5-timers fartsholder i utenlandske maraton kontra Oslo maraton. Vi er så opptatt av å prestere framfor bare å få en morsom opplevelse. Selv er jeg et kroneksempel på det selv om jeg skulle ønske det ikke var tilfellet. Jeg er sikker på at Årefjellsloppet blir knallbra!

   Slett
  4. Takk for tips, jeg kan jo bare bytte ut HOME med egne visdomsord! (Det gjør vondt å _late_ som jeg har bokstaver hjemme!)

   Du har rett, i andre land hiver folk seg med uten at de er supermosjonister og virker for å se på deltagelsen som en lek. Det er en svært fremmed tanke for meg også. Siden jeg likevel vet veldig godt at jeg har tre tunge år bak meg før dette rennet, greier jeg, iallfall en uke før, å tenke opplevelse og ikke prestasjon. Nå har jeg i tillegg blitt syk, så DNS føles mer nærliggende enn DNF, men jeg skal prøve!

   Slett
  5. Ånei, ikke bli syk! Heldigvis har du en uke og litt på deg. Jeg krysser fingrene :-)

   Hehe, skjønner at det gjør vondt. Tillot meg å skrive det da jeg antok du er en type som ikke har bokstaver hjemme. Tror mine favoritter er puter med "Love", "Home" i vinduet på kjøkkenet og en rustikk plate med "Home is where your heart is". Da snakker vi.

   Og selvfølgelig "Carpe Diem". Herregud. Holdt på å glemme den.

   Slett
 2. Stort lycka till på lördag! Blir riktigt avundsjuk när jag tittar på väderprognosen för ni kommer få en toppendag över vidderna.

  Birken är väl nästan hemmaplan för dig, så det ska nog gå så bra så. Se till att komma in i bra lunk upp till Skramstad och Dölfjellet, sen är man igång. Och fram till Sjusjöen är det inga farliga utförskörningar. Får erkänna att det gick rätt fort ner från Sjusjöen 2015, men då var det ypperliga förhållanden. Jag hade heller inte kört nån del av "Birkentrassén" och då blir det lite extra utmaning på slutet, men man ser bra hela tiden så det fixar du.

  Tänk det som en toppendag på tur på fjället, hitta ett bra tempo med metodisk diagonal och kör på vad kroppen vill för dagen. "Go tur!"

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Kjenner heldigvis løypa fra Kvarstad og inn, og jeg har skjønt at de verste utforkjøringene kommer fra Sjusjøen, så det er bra.

   Som du sier er det meldt knallforhold, så jeg skal gjøre alt jeg kan for å nyte turen over. Formen er fortsatt ikke 100%, så det blir som det blir, og så skal det bli veldig deilig å avslutte konkurransesesongen etter at det gikk åt skogen i Vasaloppet. Kjenner det skal bli godt med en skikkelig pause nå.

   Håper du får kommet deg opp på fjellet etterhvert selv!

   Slett
 3. Lykke til Kaja, med så lave forventninger er det jo gode muligheter for positive overraskelser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Roald! Håper på det :-)

   Slett