mandag 3. april 2017

Fant plutselig ut at jeg ikke nødvendigvis er ræva på ski, men at jernmangel har føkka opp sesongen

To dager før Birken stakk jeg en tur innom legen for å ta litt prøver. Egentlig skulle jeg bare måle blodtrykk ettersom jeg hadde fått ny resept på p-piller. Men jeg hadde vært forkjøla i fire uker og tenkte det kunne være greit med en helsjekk. Jeg lagde en liste over ting jeg ønsket å ta opp, og inne hos legen fikk jeg henvisning til eksperter for Haglunds hæl, og jeg fikk tatt blodprøver for å sjekke jernverdier og eventuelt virusbonanza i skrotten. To dager etter gikk jeg Birken. Det gikk sådär.

Et par dager etter Birken lå det et brev fra legen i postkassa som viste jernmangel. Jeg trodde ikke jeg skulle få utslag på jerntesten ettersom jeg har tatt jernpiller litt av og på igjennom vinteren og dermed tenkte at prøven kom til å bli forurenset og vise «høyere» jernnivå enn det jeg ville hatt uten supplement. Forurenset var nok prøven uansett, men at jeg allikevel skulle befinne meg under normalverdiene var en overraskelse. Og faktisk en gledelig overraskelse i den grad man kan være glad for å ha lave jernverdier.


Dette er noe jeg har slitt med etter at jeg ble lagt inn på akutten med alvorlig blodmangel i 2012, og jeg har gått på jernkurer hver gang lagrene har vært lave. Jeg har bare ikke fått lov til å ta jern med mindre jeg har testet meg hos legen først. Etter endt jernkur har jeg ventet omtrent seks måneder før vi har målt verdiene på nytt. Da har jeg som regel vært innenfor, men i det absolutt lavere sjiktet av friske verdier. Hvis jeg dermed har hatt en konkurranse en måned eller to etter en slik måling har jeg allikevel tatt litt jern (unnskyld, legen min). Det er fordi jeg ikke har ønsket å stille anemisk til start i en konkurranse jeg har trent for i flere måneder eller til og med år. Dessuten har jeg vært flinkere enn noen gang til å spise mye brokkoli, spinat og ellers sunt og variert, men jeg er svært dårlig på rødt kjøtt. Ikke fordi jeg er veggis eller ikke liker det, jeg bare kan ikke lage det (aka. elendig koneemne).

Det positive er at de lave jernverdiene forklarer følelsen av å ha gått for halv maskin på alle skirenn i vinter, og at lave jernverdier er noe man kan fikse. Da det i tillegg kom en forkjølelse på toppen som jeg dro med meg inn i både Vasaloppet og Birken har jeg plutselig fått et litt annet syn på sesongen.

At jeg har prestert som jeg har gjort med jernmangel, og tidvis også i en herlig salat med forkjølelse, er jeg egentlig ganske fornøyd med. Plutselig ble jeg litt imponert over resultatet i Vasaloppet, selv om det sier seg selv at det suger maks balle å rævkjøre den sesongen der jeg har satset desidert hardest, og hatt de mest hårete målene, med noe så dust som jernmangel. Om det har vært smart å konkurrere med jernmangel og griseforkjølelse er en helt annen ting. Jeg har heller aldri påstått at jeg er spesielt smart.

Nå er jeg straks én uke inn i en seks ukers lang jernkur, så flere renn blir det ikke denne vinteren. Med mindre drømmen jeg hadde om egen cøliakigruppe i Birken blir en realitet med et par modifikasjoner, så klart. Dersom man kan stille i en  egen jernmangelgruppe i de få rennene som gjenstår i vinter tror jeg det ikke skulle gått så verst. 


6 kommentarer:

 1. Trist att du gått med bromskloss i systemet hela vintern, men skönt att det går att åtgärda. Det är ju en känd åkomma. Får komplettera broccolin och spenaten med leverpastej, messmör och mesost (brunost). Jag hade lite låga värden för några år sen och det hjälpte. Så får man en ursäkt för att köpa "brunost" också ;)
  Du kan alltid komplettera med nebulisator och läppkräm mot den fina solen i järnbrist-klassen ;) Sorry, söta bror kan inte hålla sig...

  Synd att det inte blir fler lopp i vinter. Jag ska premiäråka Skarverennet och kunde behövt en guide över fjället. Fast det är tydligen 12.000 andra norrmän som ska åka så man lär ju inte bli ensam med fjällriporna :/

  Hur går det med Haglund? Göteborgsvarvet stänger anmälan om ett par dagar - http://us7.campaign-archive2.com/?u=f2bc83d2e538a48c68dcf8445&id=2ae3d03c6b&e=bccf42d172
  Själv hade jag kommit igång bra med löpningen så kom det en förkylning som ett brev på posten. Måste vara barnen ;)

  SvarSlett
 2. Jeg er skikkelig god på å spise brunost. Det dumme er bare at det ikke lenger tilsettes jern i brunosten. Ellers tror jeg ikke jeg hadde hatt problemer med jernmangel ;-) Tar gjerne imot litt leppesalve om du har!

  Skarverennet kommer til å bli helt fantastisk - veldig gøy at du tar turen! Håper dere får like fint vær som det har vært de siste årene, så kommer du til å elske det!

  Haglund blir det spennende å følge med på. Han har roa seg litt ned med all skigåinga og mindre løping i vinter, men nå skal jeg på røntgen rett over påske og deretter på konsultasjon. Er veldig spent på dommen. Det er jo passe typisk at man blir forkjølet når man har kommet i gang med treninga. Håper den slipper taket fort så du kan fortsette oppkjøring til Skarven og Varvet :-)

  SvarSlett
 3. Alt har sin forklaring. Kanskje du bør måle jern før sesongen starter (etter mengdetrening), slik at du kan begynne en kur i forkant?

  Jeg er muligens den litt nordligere dronningen av jernmangel, og får gjerne resultatet "ikke målbart". Jeg skal også til legen snart, så det blir spennende å se hvor ille det er nå. Vegetarianer også, så jeg kan muligens takke meg selv *himler med øynene*

  SvarSlett
  Svar
  1. Auda. Jernmangel er noe dritt, altså! Og det hjelper vel ikke veldig å være vegetarianer heller. Jeg er nesten vegetarianer selv, men det er bare fordi jeg ikke gidder å lage kjøttmat. Med tanke på konstant lave jernverdier bør jeg skjerpe meg der. Har for øvrig aldri skjønt hva som er så vanskelig med kjøttfri mandag. Hvis folk har problemer med det så spiser de mye kjøtt, ass.

   Jeg er jo så "heldig" at jeg kjører på med både vinter- og sommersesong, så egentlig burde jeg måle hele året. Pleide for så vidt å gjøre det, men det endte alltid med at jeg ble lav for det, for på kontroll seks måneder etter endt kur ligger ferritinnivået rundt 11-20, og jeg får beskjed om at jeg er innafor. En måned seinere er jeg antakelig under, men jeg merker det ikke selv før det har gått 4-6 måneder, og da er det ny kur og ny test etter seks måneder. Og sånn går det, da. Rundt og rundt.

   Håper du har ferritin på 100. Minst!

   Slett
 4. Bloggen din er artig og interessant lesing for en som har blitt litt mosjonist :-), og så ser du veldig bra ut da ;-)
  Ser du ikke spiser så mye kjøttmat. Hvordan får du i deg proteiner?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, gøy at bloggen kan underholde :-) Jeg er nok litt for dårlig på å spise kjøtt, da med spesielt tanke på jern for min del. Jeg får i meg proteiner gjennom hyppig inntak av bla. melkeprodukter, bønner, linser og tunfisk. Er ingen ernæringsekspert, men prøver å spise variert og kanskje supplere med litt melk siden Olympiatoppen sier det er nok :-)

   http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/faktaark/page467.html

   Lykke til med mosjoneringa!

   Slett