søndag 31. mars 2019

Skareføre

Solstrålene har funnet glippen mellom gardina og veggen og kjærtegner deg i ansiktet så du ikke lenger klarer å sove. Det er tidlig, kanskje så tidlig som du pleier å stå opp når du skal på jobb. Sola har snudd, og dagslyset kommer stadig tidligere. Du er trøtt og vil gjerne sove lenger, det er tross alt påskeferie. Men solstrålene hinter om skyfri himmel og raskt økende temperatur, så søvnen må bare vente. Man skal ikke sove bort sommernatta, er det noe som heter. Men man skal jammen ikke sove bort skara heller.

Du ruller ut av senga, fortsatt med én fot i søvntåka og den andre på vei ned i skiskoa. En brødskive i farta og proviant i drikkebeltet får holde. Du kan ikke kaste bort tiden på å vente på at resten av hytta våkner, fellesfrokost, egg og bacon og treig kaffedrikking. Jo mer sola får varmet, jo kortere varer skara, så det er bare å komme seg ut.

Ikke trenger du sjekke skisporet.no for hvor løypene er kjørt, for du skal ikke gå i løypene. Du veit faktisk ikke hvor du skal gå, for du kan gå akkurat der du vil. Du suser over vannet der du alltid får godfølelsen, opp på åsen der det verken kjøres løype om vinteren eller er sti på sommeren. Sikksakk i styresnøen mellom trærne ned baksiden av åsen. Du setter utfor bakke og det kiler i magen når du blir vektløs i det bratteste henget. Du friskøyter ut på myra med overfylte energilager og maler på i dobbeldans opp neste ås. Pulsen står i taket, men det gjør ingenting, for du føler deg uslåelig. Du treffer perfekt med stavene og kjenner kroppen jobbe som et maskineri der hvert minste tannhjul er nyoljet. Du står godt over skia og sklir akkurat så langt du må før du bytter. Mage og rygg står imot og føler deg ursterk. Du kan bare gå og gå. Du burde sikkert stoppe å drikke, men du får deg ikke til å stoppe, for du har det så gøy.

Ikke er du trøtt lenger heller. At du bare for en liten stund siden vurderte å snu deg rundt og pakke deg ekstra godt inn i dyna virker fjernt. Du skjønner ikke at du i det hele tatt vurderte å sove bort skara. I et øyeblikk av lykke smiler du mot sola for å få de ekstra fregnene før du tar sats over en kul ned fra åsen mens du tenker på alle som ligger på hyttene sine og sover. Og så spør du den tomme vidda foran deg: hvorfor sove når man kan fly?15 kommentarer:

 1. Skaråkning är en av världens bästa frihetskänslor och du beskriver det så väl. Har du varit i fjällen och fått dig en dos? Ingen ”morsom” sarkastisk race report på g?

  SvarSlett
 2. Helt enig - elsker skare! Dessverre har jeg ikke fått dosen min i år. Har vært altfor lite på hytta, så jeg synes det er trist at vinteren er på hell. Nå kan det se ut som påska blir bra, men der blir nok opp tidlig for å få skare. Hva med deg? Blir det fjellet i påska?

  Jeg har, i motsetning til i fjor gått to renn (!) i vinter, så tanken var jo å skrive rennrapport. Jeg har bare ikke klart å somle meg til det...🙈

  SvarSlett
 3. Tyvärr ingen tur till fjällen i påsk. I år fick Göteborg påsklov innan påskhelgen. Brukar ha veckan efter och slippa slåss med alla norrmän till mer förmånliga priser ;) Vi var i Kvittfjell på sportlovet istället. Nästan påskkänsla i år med varmt och soligt väder.

  Jag har också bara kört två lopp (2,5 med Vasastafetten) i år. Nattvasan igen, och nu med Per som jag skulle åkt med förra året. Fantastiskt, med snabbt före så vi lyckades gå under 5h trots ett stavbrott :D Sen Birken men jag hade inte dagen, eller träningen för den delen, så det blev en turisttur i det fina vädret. Lurar på Skøytebirken nästa år.

  Nu är löpsäsongen igång på allvar. Siktar på dubbla varv på Göteborgsvarvet så att det blir lite ny utmaning och sen kanske Ultrabirken och Ultravasan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er helt crazy banana som har løpt (og fortsatt vurderer å løpe) Ultravasan...Imponerende med Nattvasan, da! Den står på min bucketliste. Er jo uansett alltid mye bedre føre uka før selve Vasaloppet, så det er kanskje på tide å prøve noe annet i Vasaloppsveckan ;)

   Lykke til på varvet, da - det er jo ikke så lenge til!

   Slett
  2. Det finns ännu galnare människor, pretty shure... En av mina bröder har korsat Grönland på skidor... Och så finns det de som kör Nordenskiöldsloppet - 220km! Tänkte det kunde bli en bra upprampning Göteborgsvarvet x2 - 42km, Ultrabirken - 60km, Ultravasan - 90km. I dare you ;)
   Annars går snacket på skidfronten att några funderar på att köra Vasaloppet x3 nästa år. Typ Öppet Spår söndag, tillbaka på em/kvällen/natten och sen Öppet Spår måndag. En alternativ jag såg var för att kunna skejta var att starta samtidigt som Stafettvasan, tillbaka på em/kväll och haka på de sista i Nattvasan. Det vore nåt!

   Vad blir din nästa utmaning/race?

   Slett
  3. Jeg synes absolutt du skal gå for vasaprosjektet - det høres kjempegøy ut! Snakket med ei venninne i påska om at vi skal melde oss på Nattvasan hvis vi begge er skadefrie når mars nærmer seg :)

   Jeg var faktisk ikke så langt unna å melde meg på Nordeskioldloppet for to år siden. Angrer litt på at jeg ikke gjorde det, men er også litt glad for at jeg ikke gjorde det. Hehe. Men 90km løping, det sitter langt inne, altså. Synes det lukter løperkne LANG vei!

   Har ikke meldt meg på noe løp ennå. Hadde egentlig tenkt Ultrabirken, men jeg er bortreist den helga. Så i første omgang blir det kanskje Fornebuløpet - 10km flatt i mai.

   Lykke til på varvet!

   Slett
  4. Tack för support!
   Börjar grunna på vad jag har gett mig in på med att springa två varv. Ditt luktsinne ända från Oslo är nog inte helt fel på knäproblem, men ett genrep i lördags på 28km gick rätt bra, den opererade menisken håller sig i sin hörna.
   Värre att flera vill göra intervjuer innan och efter loppet. Då måste jag ju bara fullfölja vad än brytjäveln säger. Jaja, ska ladda med VIP-middag ikväll och kanske hänga lite med Charlotte Kalla och Carolina Klüft. Proffstips möjligen? :)
   Sen gäller DISPONERING på lördag, inte snabbare än 1.40 på första varvet.

   Slett
  5. Hvordan gikk det?? Overlevde kneet? Holdt brytedjevelen kjeft?

   Slett
  6. Jo tack, det gick fint. Knät fungerade bra, låren tog stryk och gick på semester i tre dagar efteråt. Startade i andra startgrupp så första varvet gick lite fortare än tänkt (1.38). Svårt att inte dras med i tempot som de har runtomkring. Kände mig väldigt fräsch i pausen och efter ny t-shirt och nytt chip bar det iväg på andra. Mycket trängre och fick kryssa mellan folk i stort sett hela vägen. Sista milen är tuff oavsett och som sagt ville låren stämpla ut de sista 4-5km. Positivt att kunna springa om folk hela vägen och orka hålla tempot men det blev 5 min långsammare på andra. Skön känsla och en riktig mara med plattare banprofil så kanske jag kan komma ner under 3.10 (utan klockpaus...)
   Kanske blir Ultrabirken om tre veckor och sen har jag fått med en kompis på Ultravasan. En galning som springer 100miles-lopp(!)
   Lycka till på Fornebu! Eller är det redan avklarat..?

   Slett
  7. Bra jobba, altså! Imponerende! :) Da er det vel bare å kjøre på med Ultrabirken og Ultravasan hvis låra blir bra i tide (det blir de sikkert).

   Fornebuløpeter på tirsdag - har ikke meldt meg på ennå, men leker fortsatt med tanken, så det er absolutt en mulighet for at det blir start. Selv om jeg allerede gruer meg til hvor vondt det blir. Er jo ikke i 10km-form.

   Slett
  8. Blev det Fornebu? Såg att Heidi Weng var snabb, men du var väl hack i häl? ;)

   Ultrabirken it is! Familjen hänger med som support och vi hyr en hytta precis vid starten i Sjusjöen (så man får sova så länge som möjligt). Hoppas på lika fint väder som 2016.

   Slett
  9. Det ble Fornebuløpet ja, men jeg var nok laaaaangt bak Heidi Weng ;) Ingen super start på løpesesongen, men et sted må man starte.

   Kult med Ultrabirken! Er misunnelig som ikke får vært med. Du får sørge for å nyte turen over fjellene litt ekstra for meg også :-)

   Slett
 4. Vet du, jeg tenker på deg, bloggen og det du skrev om å skøyte på skaren hver gang jeg tar på meg skøyteskiene!

  Savner tekstene dine, uten å mase om at du skal skrive<3

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Astri! Så hyggelig!<3

   Som nevt litt lenger opp i kommentarfeltet har jeg to tekster i backloggen, og jeg tar med pc på påskefellet. Da får jeg håpe på én dag med dårlig vær (bare én dag) så jeg kanskje kan klare å trekke pc'en opp av sekken og få ned et rennreferat eller to ;)

   Håper alt er bra med deg!

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett